Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman Zalău – Porolissum va debuta, vineri, în municipiul sălăjean, în cele trei zile de desfăşurare a evenimentului fiind estimată o prezenţă de aproximativ 10.000 de persoane.
Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că printre atracţiile cuprinse în program se numără demonstraţii de luptă între daci şi romani, ritualuri de nuntă romană, dansuri ale nimfelor dacice sau prezentarea unei şcoli de gladiatori. “Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman va fi desfăşurată, la Zalău – Porolissum Moigrad în perioada 21 – 23 septembrie, scopul manifestărilor fiind promovarea turistică a zonei Zalău şi a Castrului roman de la Porolissum”, a declarat edilul.
Programul activităţilor va fi deschis vineri, începând cu ora 14, cu masa rotundă “Modalităţi de promovare ale Castrului Roman Porolissum”, la sediul Casei Municipale de Cultură Zalău. De la ora 17, va avea loc deschiderea Festivalului Roman Zalău – Porolissum cu Trupa de teatru Eos, formaţia “Menestrelii” şi Nimfele Dacice. În aceeaşi zi, va fi organizată, de la ora 18.30, parada festivalului, pe bulevardul Mihai Viteazul, traseul Primărie – Perla şi retur. Ziua de sâmbătă cuprinde majoritatea activităţilor festivalului: demostraţii de luptă, o scenetă de teatru antic, dansuri cu formaţiile de copii şi cu Nimfele Dacice. La finalul programului de sâmbătă va fi organizat un spectacol al Asociaţiei Cascadorilor din Transilvania.
Pentru ziua de duminică sunt programate, între orele 10 şi 12, un program de vizitare a tarabelor amplasate în Grădina Colegiului Naţional “Silvania”, iar între orele 14-17, competiţii sportive şi alte demostraţii de luptă. Pentru cei mai mici dintre participanţii, organizatorii au pregătit, printre altele, câteva momente de dans, dar şi un concurs de mini-arheologie.
Lupte şi spectacole demostrative
În programul festivalului ce se va desfăşura în primele două zile la Zalău, în grădina Colegiului Naţional “Silvania”, iar duminică la castrul roman de la Porolissum, sunt incluse demonstraţii de luptă susţinute de trupe romane şi dacice din Zalău, Cluj-Napoca şi Ungaria, un ritual de nuntă romană şi prezentarea unei şcoli de gladiatori. De asemenea, participanţii la manifestări vor putea vizita atelierele unui meşter roman şi vor putea degusta produse specifice perioadei romane.
Pentru ca publicul să poată ajunge mai uşor la castrul de la Porolissum, organizatorii au prevăzut duminică trei transporturi cu autobuzele operatorului de transport în comun Transurbis, pe ruta Zalău – Moigrad. Orele de plecare spre Moigrad vor fi 13, 13.30, 14 (din parcarea Primăriei Zalău), iar de întoarcere – 17, 17.30, 18.
Trafic restricţionat
Pentru buna desfăşurare a evenimentului, în cele trei zile de week-end traficul rutier va fi restricţionat în mai multe zone din oraş. “Vor fi închise strada Simion Oros, din zona Inspectoratului Şcolar Judeţean până la intersecţia cu strada Parcului, dar şi străzile Parcului şi Decebal, până la ieşirea pe strada 22 Decembrie 1989. De asemenea, vineri, în intervalul orar 18.30 – 19.30, traficul rutier va fi închis pe strada 22 Decembrie 1989 şi pe bulevardul Mihai Viteazul, pe tronsonul Primărie – Perla, în vederea desfăşurării paradei legiunilor romane şi a trupelor de luptători daci.
Creat în 2005
Spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an festivalul beneficiază de finanţare europeană, prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. “Este pentru a doua când evenimentul se desfăşoară într-o perioadă distinctă de Zilele Cetăţii şi este pentru prima dată când beneficiază de fonduri europene pentru organizarea acţiunilor cuprinse în program. Festivalul Roman Zalău – Porolissum a fost iniţiat de Primăria Municipiului Zalău şi Consiliul Local Zalău în anul 2005, cu motivaţia principală de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ţinută care să se evidenţieze în peisajul cultural local, regional şi naţional”, a declarat Radu Căpîlnaşiu.
Un proiect de promovare
Proiectul “Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău” se derulează până în luna octombrie a anului viitor. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum ca instrument de punere în valoare a siturilor arheologice de provenienţă romană situate în municipiul Zalău prin participarea la târguri de turism, organizarea de evenimente culturale, ştiinţifice şi sportive, prin dezvoltarea de produse de marketing specifice activităţii de promovare turistică, care se vor adresa în egală măsură publicului larg şi unor grupuri ţintă restrânse. De asemenea, se doreşte dezvoltarea unui centru turistic virtual al municipiului Zalău şi a zonelor înconjurătoare sub forma unei pagini web; creşterea numărului de turişti, dar şi evaluarea impactului proiectului asupra evoluţiei pieţei turistice locale.